dimarts, 22 de març del 2011

5ena Sessió:16-3-11 Els espais públics: una altra mirada a càrrec d’Artur Acevedo, Maria Moncal i Ana Pérez.

La proposta que ens fan avui consisteix en sortir al carrer i treballar l'espai públic a partir de la percepció amb els cinc sentits per plasmar-ho després plàsticament.
Ens diuen que a posteriori ens presentaran artistes que treballen d'aquesta manera.
La dinàmica s'organitzarà en base al treball en petits grups amb l'objectiu de mirar la quotidianeitat amb uns altres ulls. Cada un se centrarà en un sentit diferent:

-L'oïda: captaran i enregistraran sons i sorolls per recollir-los. Tenen benes per tapar-se els ulls.
-La vista: amb miralls i lupes intentaran captar formes insòlites de veure el carrer. Poden retratar-ho o plasmar-ho en un dibuix.
-L'olfacte: es tractarà d'olorar l'ambient i intentar-ho representar d'alguna manera. Poden utilitzar també llapis i paper.
-El gust: poden pensar tant en coses comestibles com en no comestibles i hauran de pensar també com representar-ho.
-El tacte: hauran de triar elements tàctils per fer un recorregut i recollir amb carbonet i plastilines empremtes i textures.

Fem els grups a l'atzar i anem per feina ! Com que plovisqueja inentem adaptar el recoregut al recinte de Sant Pau i els entorns més propers.

Quan ens trobem passats de llarg els 45 minuts cada grup ens explica les pròpies conclusions:


L'equip de la vista ens explica que s'han mogut en dos àmbits: el jardí d'entrada i el pavelló de la Casa de la Convalescència. Això els ha fet veure "el món al revés", els contrastos visuals: buit/ple, antic/modern, llunyà/proper, vida/mort, realitat/ficció, llum natural/llum artificial. I ens ho mostren en forma de fotografies. Comenten que ha estat interessant l'exercici de mirar d'una altra manera i de com es descobreixen les coses. Ens parlen del poema de Jesús Lizano "Personas rectas".


L'equip de l'olfacte ens el representen amb les suggerents formes sinuoses d'un aroma com a icona i ens proposen un joc de descoberta. Ens passen un envàs d'una crema de mans perquè l'nem olorant i intentem definir, un a un, el que ens evoca o recorda: agradable, dolça, de xiclet, de la infantesa, de fruites tropicals, de meló, de síndria... parlem de la memòria olfactiva i dels records i concloem que una olor pot suggerir sensacions diferents a cadascú.


El grup del gust ens expliquen que s'han trobat amb una experiència multisensorial d'olors, sons i sabors. Han tastat tantes coses com han tingut a l'abast: Aigua (amb sabor consistent i metàl·lic, tot i ser insabora), cafè de màquina i de cafeteria per veure'n les diferències, xocolata (plaer, jugar amb la llengua), sucre (mastegar-lo és "guai"), lavanda (bona olor que no es correspon amb el mal sabor = la bellesa perfecta no existeix), diferents cigarretes (plaer / molèstia)
També ens expliquen que s'han plantejat un joc de tastets a ulls clucs entre ells amb maduixots, olives i cacauets i el que en destaquen és l'angoixa per la incertesa de no saber què vas a menjar. Concloem que, tot plegat, es tracta més d'una qüestió cultural que d'altra cosa.


L'equip de l'oïda ens presenta el so d'alguns dels diferents videos que han enregistrat pel carrer. Hi distingim: passes, motors (de cotxe i de moto), frenades, botzines, portes de vehicle que es tanquen, maletes "troley" que s'arrosseguen, veus (d'adults i d'infants) i sons de l'interior d'un bar (música, màquina escurabutxaques, monedes, plats, tasses, culleres...) Com que una de les components s'ha embenat els ulls per anar explicant el que sentia ens expliquen l'anècdota que el cambrer els ha preguntat si acabaven d'operar-la ;-)
Ens fan adonar que també hi ha unes pautes sonores que es segueixen, per exemple el soroll del tràfic que s'atura i s'engega al ritme que marquen els semàfors.


Finalment els del grup del tacte ens expliquen que han jugat a tapar-se els ulls i endevinar diverses textures i descriure'n les sensacions. Han recollit textures amb carbonet i paper i també amb plastilines. Destaquen la confiança, en no veure-hi, que tenien amb la parella que els guiava. Les percepcions han estat aquestes:
-paret: punxegut, rugós, fred, línia horitzontal...
-vidre: fred, llis, línia bisellada...
-planta 1(vegetal): ovalada, prima, freda, dura, torçada...
-planta 2: seca, amb pols, ha patit, amb les formes no tan perfectes com l'anterior...
-rajoles: llis, un xic ondulat, un tros trencat, línies, dur...
-seient: roba, tou, calent, sensació més agradable...
-teclat d'ordinador: es mou, angúnia i por, fa sorollets...

Per finalitzar hem reflexionat sobre la PERCEPCIÓ com a generadora d'una IDEA que es pot definir amb una PARAULA i traduir-la en una IMATGE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada